torsdag den 15. oktober 2015

Smykkekursus...

Jeg var på smykkekursus i wekenden hos Karen Hørmann ved Center for smykkeformgivning. Temaet var fingerringe.

Det var spændende og udfordrende.  


Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg kunne forvente mht. niveau, eller hvor meget jeg ville kunne nå på to dage.  Men det havde Karen Hørmann helt styr på :-)

Hun indledte kurset med at gennemgå forskellige typer af ringe, mode og trends samt ringens placering på fingrene -- meget inspirerende.  Det gjorde udslaget for mig, min første ring skulle være en cocktail-ring -- eller et slags show piece.

Med den første ring skulle vi lære at fornemme sølvmaterialet samt øve hvordan man lodder.

Her er min første ring i sølv:


Som jeg valgte at oxydere:


Og herefter at slibe to af kuglerne blanke:


Den næste ring skulle laves af 1 mm tyk sølvplade, som skulle bearbejdes og samles med lodning på toppen.  Jeg valgte af hamre min plade:


Og at lodde en fatning på, hvor der efterfølgende blev limet en ferskvandsperle fast.  Perlen havde jeg med hjemmefra.  Her står ringen og tørrer:


Stadig på dag 1 gik jeg i gang med ring nr. 3.  Her bestod udfordringen i, at samle ringens ender helt præcist, og at sørge for at samling og lodning blev usynlig.  

Denne ring er lavet af 3 mm tyk, rund sølvtråd.  Den var svær og hård at arbejde med -- det krævede fingerkræfter.   Det krævede også en hel del filen og pudsning med sandpapir.  Afsluttende blev ringen børstet -- som på fagsprog hedder pisket -- og jeg synes også, at den er meget vellykket :-)

Denne ring blev færdig om formiddagen, dag 2:Den 4. ring skulle være en såkaldt fuglerede-ring.  Her øvede jeg snoning af "reden" en del gange i kobbertråd, inden jeg gik i gang med sølvtråden: 


Jeg valgte en lidt svær loddeløsning, idet jeg lod de to ender mødes.  Men gevinsten var, at jeg kun skulle slibe og efterpolere én samling:


Jeg har ikke billedere af processen, men jeg valgte at pynte ringen med små sølvkugler, som jeg lavede.  Jeg lavede 5 kugler, og mistede én ved vasken i forbindelse med syrebadet.  En anden forsvandt ved arbejdsbordet, da jeg skulle lodde den fast.  En tredje var ikke pæn nok, og da lodning af de små kugler var udfordrende i sig selv, kunne jeg godt "nøjes" med to kugler :-)

Herefter blev også denne ring oxyderet, og jeg sleb kuglerne blanke -- se det sidste billede.

Min sidste ring er en helt enkelt ring, som i lighed med ring nr. 2 samles ved, at der loddes en fatning fast mellem ringens ender.  

Men fordi den er enkel, betyder det ikke, at den er nem.  Den er nødt til at være i orden, for der ikke nogen steder, hvor dårligt håndværk kan skjules eller kamufleres.  Den endte jeg med at pudse og polere en del på.  Men den blev ret fin og helt enkel, ganske som den var tænkt :-)


Vi sluttede kurset af med en lille fernisering, hvor vi kunne beundre hinandens ringe (og jeg havde selvfølgelig ikke taget cocktail-ringen med hjemmefra -- typisk):


Det var en rigtig god, inspirerende og lærerig weekend, og et kursus som kan anbefales.  

/Bella

6 kommentarer:

 1. Må afsted, må afsted, må afsted på kursus.......Hold da k..., hvor har du nået meget og hvor er de smukke.
  Det er simpelthen så flot håndværk. Jeg er uklædeligt, men tydeligt selvlysende neongrøn af misundelse.......

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må gerne være misundelig -- selv selvlysende neongrøn af misundelse -- hvis det kan tjene som inspiration og motivation til selv at komme på kursus :-) Det kan varmt anbefales. Jeg var så glad og begejstret over at være afsted. Ikke fordi jeg har planer om, at lave mit eget lille værksted, jeg ville bare så gerne prøve det. Jeg skal snart afsted igen. Denne gang skal jeg prøve kræfter med Silver art clay, som jeg heller ikke har nogen erfaring med. Det bliver også spændende.
   Karen Hørmann fortalte, at hun har lagt kursusprogrammet for 2016 op på sin hjemmeside, men jeg har ikke checket det. Man kan overnatte hos Karen, hvis det er for omstændigt/langt at køre frem og tilbage. Jeg vil også nævne at materialeomkostningerne på smykkekurset var overraskende beskedne, og det væltede på ingen måde budgettet -- jeg brugte ikke for over kr. 200. Ravstedhus har også kursusudbud. Så det er vel som altid bare et spørgsmål og tid og penge. Bidrag til kursus kunne jo være en julegaveidé :-)

   Slet
  2. Det lyder fornuftigt, at bruge sin misundelse lidt konstruktivt:). Jeg har snakket om smykkekurser i flere år......Karen Hørmann har lagt kursusprogrammet for 1. halvår 2016 på sin hjemmeside. Tror nok, at jeg har besluttet mig for et begynderkursus i slutningen af januar. Der kan jeg sikkert holde nogle feriedage og så slår jeg mig ned fire dage i det jyske. Krak siger nemlig, at jeg har 313 km og en køretid på ca. 3 timer og 10 minutter og så også lige en bro med betalingsanlæg i den ene ende:) Kursuspriserne er absolut meget rimelige og Silver art clay ser godt nok spændende ud. Det har jeg aldrig hørt om før.

   Slet
  3. Begynderkurset lyder rigtig spændende, og som ét hvor man kommer omkring rigtig meget på en god og grundig måde. Tag og meld dig til. Jeg meldte mig til "mine" to kurser i sommer, da jeg havde allermest travlt på arbejdet. Jeg vidste bare, at jeg havde brug for noget at se frem til (noget kreativ selvforkælelse), og som kunne få mig til at udholde de massive arbejdsopgaver. Og jeg kunne sagtens have brugt meget mere tid, end blot to dage på fingerringekurset. Så hvis du har mulighed for fire dage, så bliver det et kursus, som du virkelig får noget ud af.
   Måske du lige kunne sende mig en mail på "mail.til.bella@gmail.com". Kh. Bella

   Slet
 2. Hvor er du dygtig, det ser ret godt.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak, Joan :-) Det var et ret spændende kursus, som jeg må sige, også giver stor respekt for dem der for alvor mestre håndværket :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...