Jeg har igen fået brev fra Royal Copenhagen's advokaters. Nu handler det om, at jeg
skal anerkende, at jeg markedsfører, annoncerer og sælger strandsten og
krympeplastsmykker med Mega Mussel-mønster via bloggen. Det er svært, når jeg hverken markedsfører,
annoncerer, sælger eller gør det i Mega Mussel.
I følge advokaterne er mine mussel-inspirede blomster stort set identiske med Royal Copenhagen’s Mega Mussel-mønster. Det er da et kæmpe kompliment, hvis det var sandt. Men det er det ikke!
Jeg har en del Mega Mussel-porcelæn, så jeg ved godt hvordan det ser ud. Mega Mussel-mønstret er karakteriseret ved at været en forstørret og fragmenteret udgave af det klassiske musselmalede mønster [Kildenr: 1; 2]. En typisk Mega Mussel-blomst har enten seks eller fem kronblade, hvis fem da ét stort kronblad og fire små. Begge typer blomster er ovale i formen og måler ca. 6,5-7 cm i længden og ca. 4,7-5 cm i højden (uden støvfangere) og er, uanset blomstertype, tofarvet (mørke- og lyseblå eller sort og grå). Mine mussel-inspirerede blomster er små, har fire, fem og seks kronblade. Blomsterne er ikke ovale, er ikke to-farvet, og tegnes ikke i en fragmenteret stil.
I følge advokaterne er mine mussel-inspirede blomster stort set identiske med Royal Copenhagen’s Mega Mussel-mønster. Det er da et kæmpe kompliment, hvis det var sandt. Men det er det ikke!
Jeg har en del Mega Mussel-porcelæn, så jeg ved godt hvordan det ser ud. Mega Mussel-mønstret er karakteriseret ved at været en forstørret og fragmenteret udgave af det klassiske musselmalede mønster [Kildenr: 1; 2]. En typisk Mega Mussel-blomst har enten seks eller fem kronblade, hvis fem da ét stort kronblad og fire små. Begge typer blomster er ovale i formen og måler ca. 6,5-7 cm i længden og ca. 4,7-5 cm i højden (uden støvfangere) og er, uanset blomstertype, tofarvet (mørke- og lyseblå eller sort og grå). Mine mussel-inspirerede blomster er små, har fire, fem og seks kronblade. Blomsterne er ikke ovale, er ikke to-farvet, og tegnes ikke i en fragmenteret stil.
Nå, men hele denne historie har fået mig til
at kigge nærmere på historien bag det musselmalede porcelæn.
Det har været interessant læsning, og der er mange kilder. Også mange flere end dem jeg lister nedenfor i indlægget. Der er ingen grund til, at jeg gentager i detaljer, hvad andre allerede har skrevet, lad mig derfor kort ridse historien op:
- Det blå og hvide musselmalet mønster er 'stærkt inspireret' af et gammelt kinesisk mønster [kildenr: 3; 4; 5]. Mønstret består af stiliserede krysantemum- og potentil-blomster med palmetter af småblade [kildenr: 3; 4]. Det oprindelige blå-blomstrede og hvide porcelæn stammer fra Ming-dynastiet og det tidlige Qing-dynasti [kildenr: 6].
- Den første porcelænsfabrik i Europa blev etableret i Meissen i Tyskland i 1710 [kildenr: 7], og der blev der malet mussel-malet porcelæn efter kinesisk forbillede [kildenr: 3; 4].
- I 1775 startede Den Danske Porcelænsfabrik produktionen og begyndte som det første at lave musselmalet porcelæn med afsæt i mønstret fra porcelænsfabrikken i Meissen [kildenr: 3; 4]. (Det forhold at der kopieres fra Meissen, er i øvrigt ikke noget Royal Copenhagen gør meget ud af at fortælle – de har faktisk mere travlt med at fortælle, hvor unikt deres musselmalede porcelæn er. F.eks., som når de skriver: "Allerede tidligt i fabrikkens historie ændredes mønstret i alle detaljer og blev til Royal Copenhagens eget". [kildenr: 8]).
- Den Danske Porcelænsfabrik overtages af kong Christian 7. i 1779, og skifter navn til Den Kongelige Danske Porcelænsfabrik (senere Royal Copenhagen) [kildenr: 3; 4; 5; 9].
- Navnet ”mussel” henviser til stellet (riflet som en musling), og er med tiden blevet synonymt for mønstret (på dansk) [kildenr: 4].
- I Danmark er musselmalet porcelæn blevet malet ved Bing & Grøndal [kildenr: 10], Aluminia [kildenr: 9], Antvorskov [kildenr: 9] samt Den Kgl. Porcelænsfabrik/Royal Copenhagen [kildenr: 3; 4; 5; 8; 9].
Det kan derfor konkluderes, at der ikke er
nogen der ejer rettighederne til almindelige musselmalede blomster! Det er i øvrigt også den konklusion Hanne
Øvlisen drager -- nyd hendes fine lille værk [kildenr: 9].
Det skal dog bemærkes, at Royal Copenhagen har varemærkeregistreret de yngre stel Mega Mussel fra 2004 og Elements fra 2008 -- som begge er meget karakteristiske i deres stil. Man kan kontrollere om et design, logo mv. er varemærkeregistreret ved at søge i Patent- og Varemærkestyrelsens databaser.
Kh.
Bella Det skal dog bemærkes, at Royal Copenhagen har varemærkeregistreret de yngre stel Mega Mussel fra 2004 og Elements fra 2008 -- som begge er meget karakteristiske i deres stil. Man kan kontrollere om et design, logo mv. er varemærkeregistreret ved at søge i Patent- og Varemærkestyrelsens databaser.
Kh.
Hej Bella! Jeg håber fandenfisemig, at du giver dem kamp til stregen! Er helt utilpas ved tanken om, at jeg støtter Royal C som ejer af en massiv samling af musselmalet og mega! Jeg hjælper gerne med at lave larm i gaden ved fx at dele sagaen på min blog eller på fjæs, hvis du gerne vil have det! Send evt sms på 2232 7 6 2 3. Kh Christine
SvarSletKære Christine!
Slet1000 tak for din søde besked. Den er jeg virkelig glad for! Virkelig, virkelig glad for!!
Jeg gør, hvad jeg kan. Pænt og ordentligt -- sobert og sagligt. Jeg bliver lidt kyst, selvom at jeg normalt ikke sådan er at skræmme. Men det er ret overvældende, når de kommer med hele batteriet af advokater. Det er selvfølgelig et stort firma, men indtil videre bruger de fire advokater, i mere eller mindre omfang, på mig. Lad mig minde om, at vi taler om en hobby-krea-blog!
Men jeg vil ikke lade mig skræmme. For det er det, de gør -- de kører skræmmekampagne!
Jeg har ikke gjort noget forkert, og jeg har faktisk allerede føjet dem mere end jeg synes, at jeg burde. Men jeg holder, hvad jeg har lovet.
Det nemmeste ville være at lukke bloggen, men som læsere af bloggen ved, så er den frygtelig harmløs (grænsede til det kedelige, med mindre man kan lide perler, papir, garn, stof og sten :-)), og det giver mig en glæde at lave bloggen, så jeg lukker den ikke.
Nu er der dog ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Hele denne historie har kastet uhyre høje besøgstal af sig :-) For et par weekender siden havde indlægget om "slut med mussel-inspiration" over 8000 sidevisninger. Tro mig, det er ikke normalt for "Bellas bedrifter" -- det er meget, meget, meget langt fra normalt. Så der er nogen der læser med, og der er nogen der forarges. Tror jeg. Selvfølgelig læser advokaterne også med, men de kan også trænge til lidt kreativ inspiration :-) De har desuden endnu ikke forstået konceptet med en krea-blog.
Jeg har det lige som dig, for jeg har også rigtig meget musselmalet og mega. Faktisk er jeg mindre glad for det nu, end normalt. Hele denne historie oser af dårlig oplevelse. Jeg er færdig med af købe Royal Copenhagen (RC), måske på loppemarkeder og aktion. Måske. Men ikke så RC tjener på mig. Det er slut!
Desuden forføres vi til drømmen om køb af dansk kulturarv, når vi køber mussel-malet og Mega Mussel, men den drøm holder ikke. RC er ikke længere på danske hænder, men er nu finsk-ejet, og der males primært i Thailand! Den danske drøm, som er baseret på kopi, er død!
Endnu engang tak for din søde kommentar. Jeg håber, at du har det godt, at du er nærmere et fast job som du er glad for. Jeg håber også at din familielogistik går op. Jeg følger jo med hos dig :-) Mest af alt håber jeg, at du har det godt og er glad!
Mange, mange kærlige hilsener
Bella
Det er en på mange måder sær håndtering af fan-kultur (som jeg i bund og grund synes dette er. Belieber eller fan af design.. same same). Tror for eksempel ikke Justin Bieber ville være hvor han er idag hvis han forbød sine fans at bruge lilla, lave fanvideo'er med hans musik, og bruge udtrykke Beliebers?!
SvarSletHar funderet lidt over hele situationen her: http://makrelkranie.dk/2014/08/om-mussel-markting-og-misforstaaelser/
Ja, du har ret i at RC udviser en sær håndtering af min og andres (tidligere) begejstring for deres produkter, som jo ikke handler om økonomisk vinding, men om personlig kreativ udfoldelse. Tak for din besked og opbakning -- og for dit blogindlæg! Kh. Bella
SletLæste dine post om stenene, da du skrev dem - faldt i dag over denne her, så du er ikke den eneste, der bliver presset af de store navne http://byoestergaard.blogspot.dk/2014/08/farvel-til-aben.html?m=1 - trist - jeg synes at dine sten og byoestergaard's kreationer er en hyldest til noget ærke dansk - Hvad bliver det næste? At HC Andersen museet pludselig påråber sig rettighederne til det flettede julehjerte?
SvarSletDet er nyt for mig at Rosendahl og så er ude med riven -- så at sige. Den er sø den hæklede abe, og harmløs, synes jeg. Man må sige, at det kreative frirum begrænses i denne tid.
SletTak for din opbakning!
Kh. Bella
Ved ikke om du har set det, men tjek de seneste kommentarer i ovennævnte blogpost ang Bo Bøjesen aben - stof til eftertanke, og det burde porcelænsfirmaet også kunne lære noget af
SletDet må jeg nok sige -- og hvor glædeligt! :-) Det klæder Rosendahl at vise kreativ generøsitet :-) Jeg kan kun konstatere at kommunikationen med Royal Copenhagens advokater har været meget mere formel og anstrengt. Dem er jeg færdige med, og det er jeg også med alle former for Royal Copenhagen-produkter. Jeg håber, at byoestergaard også har hentet tilladelse fra Royal Copenhagen til udsmykning af de fine papir-diamanter, for ellers får hun sikkert også dem på nakken. Men thumbs up for Rosendahl!!
Slethttps://www.facebook.com/royalcopenhagen/posts/10207895697536512
SvarSletJeg har været nødt til at blande mig i koret af DIY's som er helt uforstående overfor den aggressive facon RC udviser på er helt helt unødvendigt plan!
Hej Charlotte. Tak for din kommentar og for linket til facebook-siden. Det var interessant at læse med på, og bekræfter -- for mig -- RC's hostile og afvisende tilgang. Mange tak for din opbakning! Kh. Bella
Sletfandt lige det her da jeg kikkede på din side.... det lyder jo helt vildt.
SvarSlethvordan går det nu med det?
Den sag har heldigvis været lukket de seneste to år. Selv om at jeg stadig ikke synes at RC havde en sag. Og det de fik ud af det, var en kunde mindre i mig.
Sletgodt den er lukket, men trist de mener man ikke må blive inspireret af dem... inspiration er den største smiger
Sletmen sager som det for helt klart en til at miste respekten for virksomheden.
Ja, inspiration er positivt og et kompliment! Så det er øv, at de ser anerledes på det, og ikke ser det i sagens rette sammenhæn, som er ikke-kommercielle Krea-projekter.
Slet