onsdag den 30. marts 2016

Hvorfor strenger man en perlekæde op?...


Karin spurgte forleden, hvad det betyder, når jeg skriver, at jeg "strenger en perlekæde op" -- samt hvad formålet er?  Det er to rigtige gode spørgsmål, som jeg vil besvare i dette indlæg.

Når man strenger en perlekæde op, betyder det, at man træder perlerne over på den tråd, som perlekæden skal syes på. Med andre ord, at man forbereder perlekæden til syning med knude mellem hver perle. 

Perlerne kommer på en streng, når man køber dem, men her er der ikke knude mellem hver perle, og tråden er ikke lang nok til at den kan genbruges til perlekædesyning.  Derfor overfører man perlerne til en perletråd, som er lang nok.  Det er det jeg har gjort i dette indlæg, hvor jeg har forberedt tre perlekæder til syning.  

For at perletråden er lang nok til, at der kan syes knude mellem hver perle, måler man perletråd op svarende til 6 gange perlestrengens længde, som lægges dobbelt, og som perlerne fra strengen med perler trædes over på. 

Når man overfører perlerne til perletråden tager man samtidig stilling til placering af låsen på den kommende perlekæde, dvs. skal den være foran (som smykkelås) eller i nakken.  Placering af låsen har betydning for, hvor man bryder strengen med perler, og dermed i hvilken rækkefølge perlerne skal trædes på perletråden.  Det har det bl.a. fordi, at på en klassisk perlestreng som den viste, er perlerne ikke lige store på hele strengen, (sådan som de f.eks. er det på disse strenge).  

Prøv at se nedenfor på de følgende to billeder, for her kan man se, at perlerne er størst på midten af strengen og mindre i enderne.Hertil kommer, at en perlestreng som standard er ca. 40 cm lang.  Det betyder, at hvis perlekæden skal være længere, skal der tilføjes ekstra perler på perletråden, og deres placering skal derfor afstemmes.

Tilsvarende skal man vurdere, når man syer et armbånd, hvor man typisk kun bruger den halve streng, om man tager perler fra midten eller enderne af strengen, for at få et ensartet armbånd.

Endvidere skal man ved strenge af perler, som man selv mixer (som f.eks. dem her), eller hvor strengene er blandet på forhånd (som dem her) sikre, at perlerne præsenterer sig pænt og harmonisk i forhold til låsen.  

På den lange blå perlekæde, som jeg syede fornylig, startede jeg med at udvælge de to perler som skulle være på hver sin side af låsen, og herefter lagde jeg perlerne op (på et håndklæde på bordet) i den rækkefølge, som de skulle overføres i på perletråden -- tænk på, at her samlede jeg perler fra et armbånd og en halskæde, som allerede var blevet 'sorteret' tidligere til det formål. 

Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg syer perler, kan jeg henvise til dette indlæg om materialer og vejledning til perlesyning.

Opsummering:
At strenge en perlekæde op, vil sige at forberede perlekæden til syning, og formålet med at strenge perlekæden op, er netop, at gøre den klar til syning.

/Bella

5 kommentarer:

 1. Spændende så blev jeg da lidt klogere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er jeg glad for at høre :-)

   Slet
 2. Tak Bella. Nu forstår jeg bedre hvad det vil sige at strenge perlerne op. Jeg fik også en fornemmelse af, at dine perlekæder bare er i orden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :-) Ja, at strenge perlerne op, er for-arbejdet til selve perlesyningen. Og ægte perler og låse i ædle metaller fortjener godt håndværk og omhu :-) Desuden er perlerne et vidunderligt materiale at arbejde med, og at sy perler er ren terapi ... Det kan varmt anbefales :-)

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...